fredag 25. april 2014

3 åringen må få gjøre sjøl, ellers kan det fort bli kråkeskitt på leppa....

Eller var det måkeskitt eller flueskitt???
Mammaen er ikke helt sikker. Husker ikke helt.
Egentlig kunne ikke mammaen huske dette i det hele tatt.
Men plutselig. En dag 3 åringen var sutrete.
Dukket en setning opp på leppene til mammaen.
Sånn helt ut av det blå.

"Nå må du ikkje være så sur Hanne, ellers kommer kråka og skiter på leppa di"

"hæææ? hvor kom det fra " tenkte mammaen i det setningen var sagt.
Mammaen fikk en snodig følelse av at noen hadde sagt noe lignende til henne for maaange år siden. Men det kan jo ikke stemme, tenker mammaen. Nei. For mammaen var jo alltid blid som barn. Hadde det alltid kjekt. Gjorde aldri noe galt. Og fikk aldri kjeft. Og mammaen var hvertfall aldri sur!! Hmm.... i det siste har mammaen lurt på om hun kanskje har litt sellektiv hukommelse ;)

3 åringen kan være litt sur... av og til. Sånn sur at underleppen blir lenger enn normalt. Sånn sur at det er fare for kråkeskitt. Det tror mammaen de fleste 3 åringer er.
(de fleste mennesker for den saks skyld;) Av og til.
Så det var nok garantert mammaen som barn også ;)

Men det er greit. Tenker mammaen. 3 åringen er jo ikke sånn generelt sur.
Nei. Vanligvis er 3 åringen blid som en sol.
Det er VISSE situasjoner som er utløsende.
Som når mammaen sier "nei, du har nok såpe nå" ,
når 3 åringen "vasker opp" for mammaen. For mammaen tror ikke det er bra for 3 åringen å leke i vann med mye zalo! (Det pågår akkurat nå ;)

Andre situasjoner kan være når 3 åringen ikke får ta telefonen når den ringer. Eller når 3 åringen ikke får gå ut å leke uten jakke. Eller når mammaen vil holde litt i 3 åringen når hun skal sykle på stor sykkel. 
 
3 åringen sykler selv, med støttehjul. lærte det skikkelig i påsken !! Veldig fristende å holde litt i dressen når det går for fort. Men det er selvfølgelig ikke lov ;)
Eller når 3 åringen vil ha kjeks til alle tider. Eller når mammaen er så dum at hun åpner døren for kattene, før 3 åringen har fått med seg at de vil inn. ja. 
Og ørten tusen andre situasjoner.... ;) 
3 åringen må få gjøre selv, bestemme selv, gjøre feil selv, huske selv, tenke selv, og få være seg selv ! Sånn er det. En del av utviklingen. Så gjelder det bare for mammaen å velge hvilke kamper som er viktige å ta. Det meste KAN 3 åringen få gjøre selv, bestemme selv,
bare en setter av litt tid ;)

Når mammaen hentet 3 åringen i barnehagen i går, sa "barnehagetante" at 3 åringen ikke hadde villet hvile. "Nei, eg har sluttet å sove på dagen" hadde 3 åringen sagt. "eh javel?" hadde "barnehagetanten" sagt, og kunne jo ikke tvinge 3 åringen i søvn. "Eh javel?" Sa mammaen også. Mammaen var ikke klar over at 3 åringen hadde sluttet å hvile på dagen... men da er vel det også på tide. Tenker mammaen. 3 åringen får bestemme. Så lenge ikke 3 åringen blir kjempe sur på ettermiddagen fordi hun er så trett... Det gikk bra i går ;)

Det som gjør mammaen frustrert. Er når 3 åringen blir sur fordi hun ikke får ting til. Og mammaen IKKE får lov til å hjelpe. Da kan mammaen også bli LITT irritert. Hvertfall hvis 3 åringens leppe blir veldig lang ;) Og hvertfall hvis mammaen og 3 åringen egentlig har dårlig tid. Men men . Da prøver mammaen å telle til... ja et par tusen. Og så går det jo over ;) Det hjelper hvertfall ikke om mammaen også får lang leppe ;)
Selv om den blir det av og til...

Nå på morgen ville 3 åringen sette klemmene i håret sitt selv. ALLE klemmene sine. Mammaen syntes jo det var unødvendig. Mammaen ville heller gjøre 3 åringen fin med 2-3 klemmer. Men når mammaen såg at 3 åringens leppe sakte men sikkert ble lenger, så fikk 3 åringen ta i alle klemmene. Helt selv. 


3 åringen fikk også gå i "ekstra-buksa". Den som ble med hjem fra barnehagen i går, når mammaen måtte tømmet skapet der. Alle skapene skulle vaskes. Da måtte alle klærne bli med hjem. Også buksa som har ligget i barnehagen helt siden i høst, og blitt altfor liten. (Tror mammaen må klage til "barnehagetantene". Det må være noe alvorlig galt med de skapene, som gjør at klærne krymper en cm i måneden !! ;)

Men Yepp. Det er viktig å velge sine kamper! Det er viktig for 3 åringens utvikling. Og det er viktig så ikke mammaen også skal få lang leppe, og tippe rundt av alle kampene !! Og man vil jo ikke ha en gjeng kråker kretsende rundt seg til alle tider heller ;)

I dag er det fredag. Helg. Kosedag ! ;)
En lang dag kan det også bli.
Hvis 3 åringen ikke skal hvile.
Vel... vi får se hvem som får bestemme... ;)
Vel, enten får vi sove, ellers blir det ekstra mye kosetid !
Nå har hvertfall 3 åringen snurpet inn leppen igjen, og kråkene har flydd sin vei,
(etter hun fikk nei til mer såpe)
Så en fin dag skal det hvertfall bli,
med en smørblid 3 åring
og mamma!!
(Enn så lenge..... ;)

Ønsker alle en smørfin helg,
uten kråker (eller andre flyvende vesen) hengende over hodet !! ;)

6 kommentarer:

 1. Hehe, ja det er ikke bare lett med en 3 åring i huset.
  Håper dere fikk en flott fredag.
  Her kjennes det ut som det er ei på 3x? som skal ta seg en hvil.
  Ha ei fortreffelig god helg :)
  Uten kråker, håper jeg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo det ble en fin fredag, med sol, masse lek, hjemmelaget pizza , og ikke minst kvelds hos bestevennen ;) Men utfordringer er der hele tida. Eg må bare lære meg å ikkje gjøre ting for ho heile tida. Men det er ikkje så lett alltid, når mammaen vil ha ting unnagjort ;)
   Ha ei kjempe fin helg !!
   Klem

   Slett
 2. Helt klart at man må velge sine kamper.
  Ting som bare ser merkelig ut osv får gå, man må heller
  ta kampene når det er fare for liv og helse... Dette har jeg
  levd etter med to gærne guttunger. He he. Det har forøvrig blitt
  folk av begge to, så fortsett med å velge ut kampene du også.
  Ønsker deg ei alldeles strålende helg. Jeg skal på loppis hvis hodet
  mitt tillater det, Har nemlig århundrets hodepine og måtte legge meg
  etter jobb. Jeg pleier aldri ha vondt i hodet så nå håper jeg bare det
  gir seg snart.
  Klem fra Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, eg har og skjønt det nå. Og eg er jo ikkje så veldig nøye på kles stil og slikt, men kjenner det er litt hardt å ikkje fixe på klær og hår på "halv åtte"... hehe. Men, men ho får få gjør som ho vil, på de tingene som ikkje er skadelige!
   Mange som har hodepine for tida, eg har og slitt litt denne uka. Det er været tror eg... hehe... Men riktig god bedring, hodepine er pyton uansett ka det kommer av !!
   Ha ei riktig god helg ;)
   Klem

   Slett
 3. Husker friskt det med..."skal klare alt selv" :-) Tre åringer kan være veldig sta og egenrådige. Men det er en del av utviklingen. Så er det opp til mamma,eller pappa, og sette de rette grensene. Ganske slitsomt til tider, spesielt når tiden er knapp og en skal rekke noe. Hodepine kan komme sammen med lavtrykk.Har hatt hodepine i en uke nå...... Venter veldig på høytrykk og bedre tider. Ha ei god helg, og kos dere når solen titter frem igjen. Klem fra mette

  SvarSlett
 4. Hei Åshild.
  Ville bare høre om alt er bra med deg?
  Lenge siden forrige innlegg hos deg, så da ville jeg bare sende en
  liten hilsen til deg. Venter på neste innlegg fra deg veit du.
  Håper alt står bra til hos deg.
  Klem fra Marit

  SvarSlett

Veldig koselig om du vil legge igjen et lite spor etter deg ;)