søndag 3. mai 2015

" I et hus i Alvdal " - En forferdelig historie, men desto viktigere !!

Det er (var) fredagskveld, og jeg rigger meg til i sofaen, med godte skålen og cola i glasset. Men i stedet for å stirre på skjermen, slik jeg pleier... tar jeg frem boka jeg har fått i posten. Ja jeg har nemlig fått en bok, og en forespørsel om jeg som mamma og blogger vil skrive om boken/saken. Men jeg er ganske så sikker på at jeg uansett ville skrevet om denne boka, hvis jeg hadde funnet den og lest den av meg selv. Men jeg er glad jeg fikk den tilsendt. For det er tvilsomt at jeg ville funnet denne boken selv. For jeg leser stort sett underholdning, og det er absolutt ingen underholdningsbok. Men en desto viktigere bok ! Og det er derfor enda viktigere for meg å skrive om den, slik at andre også skal få med seg denne boken. Det handler om "Alvdal saken" En fryktelig overgrepssak, den verste i Norges historie. Boken blir fortalt av den eldste sønnen, og er hans historie. Men selv om det er en utrolig viktig bok å fremme, og jeg ønsker å skrive om den, så kjenner jeg det likevel er vanskelig å skulle skrive om, og å være den som uttaler seg om den. Og grunnen er nok at temaene i denne boken er så tabu belagt. Det er snakk om unevnelige ting. Ting man ikke snakker høyt om, men som kanskje blir mer hvisket og tisket om. Desverre ! For temaene er så viktige, at de helst burde ropes ut høyt. Man må snakke om slike ting, hvis det skal bli mulig å få stanset det !!


Det første jeg tenker i det jeg får boken i hendene, er at jeg skjønner det ikke ! Jeg forstår ikke hvordan en mor, en mamma, kan utsette sine egne barn for seksuelle overgrep ! Det som i utgangspunktet er en mammas verste mareritt, blir her en mammas verste ugjerning ! Det er uforståelig, og det tror jeg det er for de fleste foreldre. Men jeg kan til en viss grad skjønne at en kan ha slike lyster, fordi det tror jeg er en "svikt" i noen mennesker. Noe de ikke velger, akkurat slik ingen andre heller velger hva de skal "tenne" på. Men derfra og til å gjøre det. Det er det jeg ikke kan forstå. Og mot sine egne barn, det er bare grotesk i mitt hode. Desverre kan det se ut til at slike ting går i "arv". Slik at den som gjør overgrep ofte selv har vert et offer, og gjerne kan kalles et offer for sine ettervirkninger, når de selv gjør overgrep. Den tanken gjør at en del av meg synes synd på denne moren. Hun kan umulig ha det godt selv !! Og nå er det ikke opp til oss andre å dømme henne. Nå tar hun sin straff, i fengsel. Og man kan bare håpe at hun også får hjelp. 
Jeg skjønner heller ikke hvordan disse barna kan vise så sterk lojalitet og kjærlighet, hvis en kan kalle det det ?, mot en som har gjort slike unevnelige ting. Det er helt ulogisk i mitt hode. Men jeg tror det sier mye om hvor sterkt det virker inn på et barn, å vokse opp med overgrep innad i familien. De vet jo ikke at det er galt, hvis ingen forteller dem det ! For mange blir det nok på et vis "naturlig", selv om det oppleves som forferdelig.  Men det sier også noe om hvor sterkt et morsbånd er.  Og denne boken handler mye om nettopp dette. En sønns urokkelige kjærlighet for sin mor, til tross for en vond oppvekst.

Ja det er fredagskveld når jeg begynner på denne boken. Men jeg skjønner raskt at dette ikke er en bok å kose seg med en fredagskveld. Det er ikke en bok du leser mens du halveis ser på og hører på the voice på tv. Det er ikke en bok du leser mens du spiser godteri. Det er heller en bok du blir småkvalm av. En bok som gir deg fryktelig vonde bilder i hodet. Vonde bilder som gir vondt i mamma hjertet, og tårer i øynene. Det er en bok som gjør at du takker Gud for din egen gode oppvekst, og som gjør at du gir barna dine en ekstra stor varm klem, og ber til Gud om at de aldri må oppleve noe lignende. Og jeg kan tenke meg, at om du har opplevd lignende selv, så er det en bok som kan gi trøst, og håp om at det er mulig å komme seg videre, og få et godt liv!

Men noe av det som gir mest intrykk, er at den kommer så nær. Dette er ikke en krim bok, der en stadig kan lese om saker om overgrep. Dette er ikke Amerika, eller andre steder i det store utland, hvor vi er blitt vandt til å høre om slike saker.  Dette er en naken, strippet historie. Som forteller slik det var. Om en mans vonde oppvekst, HER i Norge, i en liten bygd. Det kunne vert i min bygd, eller din. Det kunne vert en nabo. Mennesker en kjenner. Det kunne vert en venn, eller et familiemedlem. Ja det KAN være det. For overgrep skjer overalt. Om ikke seksuelle overgrep mot barn er så vanlige i Norge, det ønsker jeg hvertfall å tro. Så vet vi at bak stengte dører i familier rundt oss, skjer stadige fysiske og psykiske overgrep. Og tydeligvis også seksuelle overgrep!! Dette gjør boken ekstra vond. Fordi den kommer så nær oss alle. Og viser så tydelig at vi alle har et felles ansvar!

Et samfunn har sviktet totalt i denne saken!  Enkeltpersoner, men også det offentlige. Systemer har ikke fungert, og enkeltmennesker har ikke gjort jobben sin. Hvordan det er mulig å forlegge en bekymringsmelding i flere år, står for meg som et mysterie, og en giganstisk svikt ! Og det er bare en av mange feil.

Denne boken viser også tydelig at vi alle har et ansvar for det som skjer rundt oss. Det offentlige sier seg selv. De har sviktet ! Men det må være flere som har sviktet i Alvdal. Uten at jeg hverken ønsker eller skal dømme noen, så tenker jeg at flere må ha vist, eller hvertfall hatt sterke misstanker. Det hjelper ikke å sladre med naboen eller venner, om det vi tenker. Vi må ta ansvar for barna rundt oss! Vi må ikke lukke øynene for det vi tror kanskje skjer hos naboen, eller andre, for vi har alle et ansvar. Det er bedre å melde fra om mistanke, enn å la være ! Dersom der ikke er noe galt, vil det høyst sannsynlig raskt bli oppklart. Men om det faktisk skjer noe galt, kan din eller min melding, bli klagen på vektskålen, som gjør at ting faktisk kommer for dagen. Og dette ansvaret ligger på OSS ALLE !

Men som foreldre, ligger vårt største ansvar. Først og fremst et ansvar for å ikke la våre problemer gå ut over våre barn. Et ansvar for å ikke utsette barna våre for overgrep, av noen slag. Men der ligger også et ansvar i å ruste barna, slik at de vet hva de må gjøre hvis de blir utsatt for slike ting. De må fortelle !! Og det er foreldres ansvar å fortelle barna at ingen har lov til å gjøre slike ting. Jeg tror ikke barn helt har evne til å forstå hva det handler om. Men det er likevel utrolig viktig å fortelle barna våre, at ingen har lov å ta på de på intime steder. Da må de fortelle det til mamma og/eller pappa.  Der finnes situasjoner hver dag, der dette kan nevnes. Det trenger ikke gjøres så vanskelig. (Dette burde absolutt være tema i barnahage og skole også !)

Men til syvende og sist, er dette en bok som gjør at jeg synes fryktelig synd på han den handler mest om, og søsknene hans. Og blir imponert av den styrken han viser !

En kan tenke mye om "Kevin", eldste sønn og forteller i boken. Og jeg kan tenke meg at mennesker som kjenner han eller kjenner til han, tenker mye OM han. Kanksje både før og etter denne saken har kommet for dagen. For mennesker som er litt annerledes, som gjerne sliter med psykiske lidelser, slik han har gjort, gjerne blir sett rart på. Jeg tror det er mest fordi det er vanskelig å forstå. Men det er nok også fordi det blir uglesett å skille seg ut, å oppføre seg annerledes. Og psykisk likdelser er ennå sterkt tabu belagt i vårt samfunn. Desverre !!

Noen kan nok også synes det er rart at han har endret forklaring, at det er mistenkelig at han kommer med sin historie nå. Men jeg vet så godt at hjernen virker på de merkeligste måter. Ting en har fortrengt, kan plutselig dukke opp igjen, litt etter litt. Mange kan nok også tenke at han selv har vert skyld i mye baksnakking og stygge blikk, på grunn av oppførsel. Men da bør en absolutt lese boken, før en tenker flere stygge tanker. Og jeg håper mange leser den, og får høre hans historie. Det fortjener han. For jeg leser om en mann som prøver å gjøre det beste ut av livet, selv etter en forferdelig barndom. En som har enormt mye kjærlighet i seg, og gode resurser. En som har slitt mye, men som nå har klart å lappe sammen mye av livet sitt, og gå videre. En mann som ikke vil la sin barndom gå i arv. En mann som vil stanse en vond sirkel, og gjøre det beste ut av fremtiden for seg og sin familie.

Og jeg håper så inderlig at de som kjenner han, og kjenner til han, gir han en sjans. Jeg vet at "bygdetrollet" kan ødelegge så mye!! Men i boken leser jeg om en mann som har behov for å "eige" sin egen historie, og det forstår jeg så godt !. Saken har blitt så mye omtalt i medier, og så mange har utalt seg, og mange har nok sine tanker om det som har skjedd. Ikke minst "bygdetrollet", kan jeg tenke meg. Det er da bare rett og rimelig, at de det handler mest om, får komme med sin historie oppi det hele. Så kanskje det kan åpne noens øyne, og gi denne familien en sjans til å gå videre.

Og kanskje... kanskje kan denne boken åpne øynene til noen og en hver. Og gjøre at vi ser på de som er litt annerledes, på en annen måte. Fordi som regel så ligger det noe bak.... Og det går an å håpe at det gjør at vi møter de på en bedre måte ! Det kan utgjøre en stor forskjell for akkurat det mennesket !


OG sist men ikke minst...!! "For at vi skal kunne skape en bedre verden for barna våre må vi tørre å lese, og forhåpentligvis lære av disse historiene. Det er på den måten vi kan forhindre at det skjer igjen" !! (Utdrag fra forlaget omtale. resten kan du lese her, hos Haugenbok.no)
# Har du opplevd overgrep? Fortell det til noen!! Et sted å begynne kan være å ringe den landsdekkende telefonen for incest. Den er døgnåpen og gratis fra fasttelefon og telenor mobil. Telefon nummer 800 57 000

 # Har du misstanke om at noen er utsatt for overgrep ? Meld fra til barnevernet. Du kan melde fra anonymt, både på telefon og ved meldingsskjema ! Du finner alt du trenger vite på Barnevernvakten.no

1 kommentar:

 1. Er viktige ting å ta opp dette.
  Fryktelig, og det burde ikke skjedd.
  Men det skjer pga av at voksne tror de
  har rett til å følge sine lyster, uannsett
  hvem eller hva de blir dratt mot.
  Sammfunnet er dessverre blitt slik.
  En skal ikke styre sine lyster.
  Håper virkelig ei denne boka, og lignende bøker,
  kan være med på å få øynene opp på folk om at
  vi alle har et ansvar for hverandre.
  Ønsker deg en velsignet god dag :)

  SvarSlett

Veldig koselig om du vil legge igjen et lite spor etter deg ;)