onsdag 22. januar 2014

2 åringen får en ekstra hjemmedag, og mammaen får en selskaps"dame" ;)

Det ble en tidlig kosedag for 2 åringen og mammaen denne uka. 
Best å være hjemme når Natta var litt lang... når klokka var 3 ble der lyd i babycallen. 
Men det var ingen babylyd. Nei en barnelyd. "mamma, mamma, kan eg få litt saft, litt arme saft?" 
varm er et av de få ordene 2 åringen ikke klarer si ordentlig ennå. 
Selv om det ordet har blitt sagt litt i det siste. 2 åringen har vert forkjøla. 
Ja er det litt ennå. Har hostet mye. Da har det vert godt med varm saft. 
Og det er veldig grei måte å gi hostesaft eller paraceth på også,
blandet ut i varm saft.
Noen ganger på natta også. Selv om regelen er bare vann på natta.
For det er kanskje ikke så bra med varm saft på natta. Tennene har kanskje ikke så godt av det. 
Selv om den er sukkerfri... Men når 2 åringen hoster, og er syk, da får reglene fly litt.
Og 2 åringen får alltid vann etterpå. Og av og til får 2 åringen en fluortablett.
Så mammaen håper det går bra.

Mammaen finner morgenkåpe, og sokketøflene som 2 åringens oldemor har heklet. Det er viktig å holde seg varm når en vandrer gjennom leiligheten midt på kalde natta. 2 åringen roper ennå. Mammaen åpner døren og titter inn. "Kan Hanne få arme saft me medisin?" Hmm mammaen har ikke hørt at 2 åringen har hostet i natt. " Men har du vondt noen plass da?" spør mammaen. " Ja Hanne har vont i keet" Kneet er et annet ord, som 2 åringen ikke klare helt ennå. Ja 2 åringen slo kneet sitt litt på barneidretten i går. Men mammaen tviler på at meedisin funker mot blåveis på kneet... "Eg skal hente litt saft til deg" sier mammaen, uten å si at der ikke vil være medisin oppi. Mammaen synes det er unødvendig å krangle om sånt på natta. Mammaen vil ikke krangle om saft på natta heller, selv om 2 åringen ikke har hostet. Mammaen tror på jevne overganger.  Og det pleier gå seg ganske fort til igjen, tilbake til normalen. Når 2 åringen blir helt frisk, skal mammaen si at til natta blir det ikke saft, bare vann. Og så skal mammaen sørge for at 2 åringen er så trett på kvelden at hun sover godt hele natta. Da pleier slik avvenning gå fort ;) og ikke minst uten natte krangling ! Man orker ikke nattekrangling når en har hatt våkenetter i ei uke. 
Selv om det ikke er bra.... 

Så mammaen henter litt varm saft. "nå skal du få saft, så må Hanne legge seg fint ned. Me slukker lyset og så går mamma og, og legger seg, sant?!" Mammaen tror på forberedelse også. Det er viktig at 2 åringen vet akkurat hva som skal skje. Da blir alle overganger lettere. Og der blir mindre forhandlinger. "ja Hanne sova ettepå" sier 2 åringen. Og drikker ivrig av den varme saften. Så får 2 åringen litt vann fra vannflaska si. Og etterpå. Legger 2 åringen seg fint ned. Med tutten og kosefilla. Og dukka ved siden av seg. Dukka må også få ligge på puta. "god natt da Hanne, sov godt" sier mammaen og slukker lyset. " kan mamma synge en sang?" spør 2 åringen. Ok da, der kan bli bitte litt forhandlinger selv om mamma prøver forberede 2 åringen. " Ok, eg skal synge en sang da" "Bare to sanger" Kommer det fra 2 åringen i senga. Mammaen må smile. "Ok, hvilke sanger skal mamma synge da?" "Ehh.... Engelen passe på deg, og ehh... lille pusekatt" "ok, men da må du legge deg fint ned å sove etterpå"! "ja Hanne sove etterpå, så mamma sove" så synger mammaen de 2 sangene, sier god natta og går ut. 2 åringen sier også god natta. Mammaen går og legger seg. Kryper opp i den varme sengen igjen. Etter 2 minutt høres 2 åringen i babycallen igjen. "Hanne måtte ha mer vann, kan eg få mer vann ?" mammaen venter litt. Pleier alltid å ignorere første gangen. Noen ganger, ganske ofte, så sovner 2 åringen mens hun venter. Men ikke denne gangen. Så mammaen må ut å gå igjen. Denne gangen er det heldigvis fort gjort. Og mammaen får legge seg fort. Etter 5 minutt høres "Åh pappaen min" gjennom babycallen. Men pappaen han sover. Og mammen venter. Og så. så sovner vist 2 åringen også. Det gjør ikke mammaen. Mammaen blir liggende våken. Lenge. Mammaen sovner ikke før i 5 tiden. Av en eller annen grunn....

Og på morgen... 2 åringen er litt trett. Hoster litt. Mammaen har trøtte ben. Og er litt trøtt hun også. Da blir 2 åringen og mammaen hjemme med god samvittighet. Frister lite å gå ut i vinden. Det blir bare mer hosting, og mer trøtte ben, av å gå ut i vinden! 
Nå. Er 2 åringen så stor. At det er mye mer slitsomt å gå frem og tilbake til barnehagen. Enn å leke hjemme hele dagen. 2 åringen leker så fint selv. Trenger ikke hjelp til alt hele tiden. 
Nei når 2 åringen er hjemme, da har mammaen en selskaps dame. 
En selskapsdame som sjelden tier still ;)
Så hvis ikke mammaen har akutt søvnbehov, er det like kjekt å ha 2 åringen hjemme !
 

2 åringen er faktisk blitt så stor nå, at mammaen får ordne håret uten for mye klaging. Som regel. 
Og 2 åringen vet hvordan hun vil ha det. 2 åringen vil være Minni mus ;)

Ja 2 åringen er stor. Mammaen skjønner ikke hvor de tre siste årene har blitt av. For snart er ikke 2 åringen mer. Snart har mammaen og pappaen en 3 åring i hus. 2 åringen blir stor. Større. 2 åringen er SÅ stor nå at hun kan kle seg, smøre maten sin, ja til og med skifte bleie selv. Mammaen prøver å avverge det... Men det har hendt 2 åringen er litt kjappere enn mammaen ;) Men snart... snart trenger ikke 2 åringen bleie lenger heller. Så stor er 2 åringen. I går var også 2 åringen stor. Når mammaen er trener for barneidretten. Da er 2 åringen assistent ;)

Men noen ganger. Spesielt den siste uka. Har 2 åringen vert liten. "tutten og kosefilla" har 2 åringen sagt med sutre stemme. Og vil opp i fanget og kose. "ja men Hanner er så stor nå, trenger ikke tutt og kosefille på dagen." har mammaen prøvd seg. "Nei Hanne er liten!!" Har 2 åringen sagt bestemt. Ja 2 åringen blir liten baby når hun er syk. Men det er det jo mange som kan bli ;)

Men noen ganger. Noen ganger synes mammaen at 2 åringen virker litt vel stor. Som når hun sitter og ser pappaen rett inn i øynene. Stryker han på kinnet. Og sier med mild,kjærlig, trøstende stemme: "Åhh, du lille gutten min" Da måtte både mammaen og pappaen le litt. Joda kanskje pappaen og ble litt liten når han var syk sist uke, men ikke så liten ;)


NÅ maler 2 åringen. Da er 2 åringen stor også. Og tolmodig. 2 åringen har sittet ved stue bordet i over en time. Først leke med kitt, nå male. 2 åringen er VELDIG glad i å male. 

 
2 åringen later som om hun sover allerede...

Men det gjør hun aldeles ikke...


Det er vel ikke lov å skryte slik av sitt eget barn....?! 
Kanskje er det ikke lov til å si at mammaen synes 2 åringen er SÅ stor og flink jente.
Men Mammaen synes 2 åringen ER stor og flink jente.
Og mammaen synes 2 åringen lager ganske fin kunst ;)
Så da skryter hun likevel.
Og synes egentlig at det bør alle gjøre av barna sine ...
Selv om noen kanskje blir kvalme av slikt skryt ;)
Dessuten... tenker mammaen...
så er det sikkert bare besteforeldrene som leser dette,
og besteforeldre liker slikt skryt ;)
Snart skal 2 åringen og mammaen sove. Ja tida går fort med 2 åringen hjemme synes mammaen, 
nesten litt for fort ;)

Etter hvilen skal 2 åringen og mammaen rydde og vaske litt. Er hvertfall planen... 2 åringen pleier være veldig glad i det også. Enn så lenge. 2 åringen er stor nok til å faktisk hjelpe litt nå. 
2 åringen kan rydde lekene sine. 

2 åringen er spesielt glad i å rydde bamsene sine for tida ;)

2 åringen kan vaske støv. Og 2 åringen liker veldig godt å skylle det som skal i oppvaskemaskinen. Men mammaen er litt redd for at når 2 åringen ikke er 2 åring lenger, men faktisk er stor nok til å være skikkelig hushjelp... da tror ikke mammaen at 2 åringen vil like sånt like godt lenger. Men men .... fint å få hjelp nå, og fint å prøve få inn gode rutiner hvertfall, så kan en bare håpe at det fortsetter ;)

Men det kan hende.... ja tro det eller ei. Så kan det hende at mammaen ikkje orker. Det kan hende at støv får være støv, og rot får være rot etter hvilen også... kanskje kreftene heller må brukes på lek.. og middag ;) Uansett om det blir rydding eller maling eller lek med bamser eller kanskje ut en tur... så skal hvertfall 2 åringen og mammaen nyte denne dagen. Kose seg. Det er viktig på slike ekstra fri dager, etter trøtte netter ;)

Så håper 2 åringen og mammaen at alle andre også koser seg. 
Og hvis en egentlig ikke orker..
Så er det noen ganger viktig å la reglene fly litt...
Og så er det faktisk viktig å la rot være rot også 
...av og til. 
Og bare kose seg 
i godt selskap !!

Ha en fin dag !! ;)


 

2 kommentarer:

 1. Hei. Kos deg hjemme med tulla mens du kan. Tiden går så fort, og plutselig er hun på skolen. Da er det ikke så greit å ta kosedager i hytt og pine. Nyt nå! Det er helt på sin plass at vi skryter av ungene våre. Ungene våre er jo det kjæreste vi har, skal vi ikke være stolt av dem? Jeg er ikke redd for å skryte av ungene mine, jeg synes de fortjener masse skryt. Klem fra mette

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei ;)
   ja eg skryter uhemmet Til ho, synes det er verre å skryte til andre ... ;)
   Men er helt enig, de fortjener all skryt ! Ja prøver å nyte de dagene me får hima,
   de vokser alt for fort !! hehe Nå ble det skikkelig langhelg, skal nytes den også ;)
   Håper du får fortsette å slappe av og nyte dagene du også !
   Klem

   Slett

Veldig koselig om du vil legge igjen et lite spor etter deg ;)