onsdag 26. juni 2013

Små barn med treg mage / forstoppelse

Eg har tidligere skrevet et innlegg om vår kjære lille jente som har slitt med treg mage fra ho begynte med fast føde. Har sett at svært mange søker på nett etter svar på dette problemet, så tenkte å oppdatere innlegget litt ;)

Eg har før skrevet om smoothie, bortsett fra sviske var det det første me fann ut at hjalp. Men etter å ha brukt det ei stund, virket det liksom ikkje så godt lenger. Det er ikkje så lett som en leser på nettet, at bare barnet spiser fiberrik mat og drikker mye vann, så blir alt bra. Eller gi barnet litt sviske mos så er problemet løst...  Det har hvertfall ikkje vert slik hos oss.

Me har flere ganger tenkt, at nå har me endelig funnet ut hva som virker, og så blir det stopp igjen. Det har vert veldig vanskelig å finne en god balanse. Hos legen har det ikkje vært så mye hjelp å få heller, for forstoppelse er vist et svært vanlig problem. "Ho vokser det av seg" har me hørt hver gang me har tatt det opp. Og nå,  ser det ut som ho nesten har vokst det av seg. Det er hvertfall MYE bedre !! Har hørt at 2 år er en magisk alder, mye blir bedre etter det, og det stemte her ;) Etter ho ble 2 år har me ikkje hatt våkenetter pga forstoppelse, slik me har hatt flere ganger i uken fra ho var 8 måneder !!  Men me tenker fremdeles litt ekstra på hva ho spiser og at ho får nok aktivitet!! Så etterhvert har me jo funnet litt flere ting som fungerer, og helst med god variasjon ;)

#  Mat med mye fiber; som grovbrød, havregryn og grønnsaker...
#  Frukt : De me følte virket best var svisker, Kiwi, pære, druer, jordbær gjerne i en smoothie. 2 -3 dl smothie etter hvert måltid fungerte her ei stund. Unngå banan da det  virker forstoppende hvis den ikkje er svært overmoden.
#  Sjokolade; så mørk som mulig
#  Fløte is; soft is, milkshake...
#  All mat fra mc Donald... ;) Me hadde vel spist der to ganger tror eg, når me tenkte at Hmm.... løsnet ikkje magen hennes forrige gang og?!. Så me har prøvd det når ho ikkja har klart å gått på do på et par dager, og det virker hver gang. Aner ikkje hvorfor, men ho er jo fornøyd, så det er det viktigste ;)

#  Unngå for mye melk !!  (MAX 5 dl til dagen ved hard mage, ble anbefalt på helsestasjonen. Me kuttet det helt ut en periode, hjalp litt)

Det er og veldig viktig med rikelig vann, faste og regelmessige måltider, og mye aktivitet, og gjerne en god mage masasje! Det kan også ofte hjelpe med et langt varmt bad. Det er ikkje sjelden me har måttet bytte badevann fordi der har skjedd et "uhell" i badevannet.
Ellers kan det være en god ide å la barnet prøve sitte på potte. Det er ikkje så dumt i forhold til potte trening heller. La barnet sitte på potte fra de kan sitte selv, gjerne når du er på toalettet selv. Da blir det en naturlig ting ;) Hanne bæsjet på potta for første gang når ho var rett over året.  Det er mye mer behagelig, naturlig og lettere å presse når en sitter på potte ;) Ho er ikkje ferdig med bleie ennå, men ho har gått mye på do i potta ;)

Må bare si at de har vert mye mer hjelpsomme og forståelses fulle på helsestasjonen enn hos legen. Der er de også veldig opptatt av at man må gjøre det meste for å unngå full forstoppelse. Dersom barnet opplever forstoppelse ofte, og har magevondt og vondt når det først klarer å få det ut, vil det etterhvert grue seg for å bæsje, og holde igjen selv. Da blir det en svært vond sirkel som er vanskelig å bryte. Det vil også gjøre potte trening og det å slutte med bleie vanskeligere.

Så på helsestasjonen anbefalte de å bruke hjelpemidler fra apotek dersom en er plaget med tilbakevendende forstoppelse over lengre tid, som Duphalac eller Lactulose. Har prøvd Duphalac på Hanne, det var jo til hjelp, men syntes det var  vanskelig å finne en balanse der også. Der finnes andre hjelpemidler også, og i verste fall måtte en ikkje være redd for å sette klyster på de små, mente legen på hlesestasjonen. Heldigvis har me sluppet det, men det er nok også bedre enn å være forstoppet over lengre tid !

Har du noen gode tips og erfaringer ?? ;)

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig koselig om du vil legge igjen et lite spor etter deg ;)